Luonnonvaloa luokkahuoneisiin, luentosaliin ja urheilusaliin

Schmuttertalin lukio – Diedorf, Saksa

Saksan Diedorfissa sijaitsevan Schmuttertalin lukiossa Sitecon mikroaurinkosuojasäleikkö tuottaa luokkahuoneisiin, luentosaliin ja urheilusaliin luonnollisen päivänvalon. Schmuttertal on ekologisesti tärkeä niittymaisema Augsburgin lähellä. Ei siis ole ihme, että piirin viides lukio teki päätöksen erityisen ekologisesta rakennuksesta ja rakennusjärjestelmistä.

Tarkemmat tiedot:

Kategoria : Muu
Sijainti: Diedorf (piirikunta Augsburg)
Technology: Päivänvalojärjestelmät, led
Vuosi: 2015
Puurakenne, ruohokatokset, aurinkokennot, ilmastointi ja lämpötunnistimet – Saksan ympäristöviraston DBU:n tukema koulurakennus täyttää niin kutsutun plus-energiastandardin. Rakennus tuottaa enemmän energiaa kuin mitä se tarvitsee päivittäiseen käyttöön.

Ei juuri lainkaan lämpöä sisälle auringonvalon vuoksi

Sitecon päivänvalojärjestelmä integroituu tähän konseptiin ihanteellisesti tuottamalla luonnonvaloa monissa koulun osissa. Urheilusalin, luentosalin ja luokkahuoneiden kattoikkunoiden lasituksen sisälle asennettiin huoltovapaat mikroaurinkosuojasäleiköt

Muovinen, suuntaavalla ultrapuhtaalla alumiinilla pinnoitettu säleikkö päästää ainoastaan hajotetun, viileän päivänvalon tilaan, kun taas suora ja kuuma auringonvalo heijastuu takaisin ulos. Tämä estää auringonvalon aiheuttamaa liiallista lämpenemistä. Aurinkosuojasäleikön ansiosta kattorakenteessa voi olla laajempia avonaisia alueita kuin tavanomaisesti kuumuuden ja häikäisyn puuttumisen vuoksi. Tämä tekijä vakuutti tilaajapuolen eli Augsburgin hallintotoimistot, arkkitehdit ja vastuullisen DBU:n tukiviranomaiset.

Energiaa säästävän vaikutuksen lisäksi, keinovalon ollessa päällä ainoastaan tarvittaessa, päivänvalojärjestelmä tukee myös Diedorfin lukion arkkitehtonista ja koulutuksellista konseptia. Säleikön hieno, verkotettu rakenne näkyy, mutta samalla se mahdollistaa vapaan näkymän ulkopuolelle. Säleikkö luo kirkkaan ja läpinäkyvän ilmapiirin, joka puolestaan edistää oppilaiden vapaan kehityksen konseptia.

Valo aktivointitekijänä

Schmuttertalin lukiossa perinteinen opettaja luokan edessä -opetus on käytössä vain noin puolet ajasta. Muutoin oppilailla on mahdollisuus ryhmäytyä ja kehitellä teemoja itse. Päivänvalo osoittautuu erittäin hyödylliseksi myös näinä aikoina. Sillä on aktivoiva vaikutus ja se edistää keskittymistä sekä lisää huomiokykyä.

Schmuttertalin lukion rakennus on tällä hetkellä yksi Euroopan suurimmista puurakennuksista ja ”Saksan nykyaikaisin koulu”, kuten rehtori Günter Manhardt korostaa. Muutto uusiin huoneisiin tapahtui kouluvuoden 2015/2016 alussa.

Valaisimet

Siteco-mikroaurinkosuojasäleiköllä toteutettu päivänvalojärjestelmä

Uutuus

Rakennuttaja: Augsburgin piirikunta
Projektinhallinta:Rakennustekniikkavirasto, Augsburgin piirikunnan viranomaiset
Asiakas:Augsburgin piirikunta
Arkkitehti:Florian Nagler Architekten GmbH, München
Hermann Kaufmann ZT GmbH, Dornbirn
Suunnittelija:Lumen3 GbR, München, Saksa

SITECO says goodbye to the OSRAM website. You are also welcome to visit us today on our own SITECO website.