Uraauurtava OSRAMin led-julkisivuvalaistus Brückenhofin kerrostaloalueella Kasselissa, Saksassa

GWH-tornitalo - Kassel, Saksa

Uudelle vuosituhannelle tultaessa 1960-luvulla rakennettu Brückenhofin kerrostaloalue Kasselissa oli varsin vaatimaton ja epäviihtyisä lähiöasuinalue. Asuntoyhtiö GWH onnistui kuitenkin vain muutamassa vuodessa uudistamaan Brückenhofin alueen viihtyisämmäksi ja ihmisläheisemmäksi. Jo vuoden 2005 lopussa Lounais-Saksan rakennusalan liitto (VdW) nimesi noin 2 000 asunnon kerrostaloalueen malliprojektiksi koko Hessenin laajuiselle kaupunkikampanjalle. Useat myöhemmät parannukset ja ehostustoimet ovat muokanneet Brückenhofin ystävälliseksi asuinympäristöksi, jolla on persoonallinen luonne ja imago ja jossa on miellyttävä elää. OSRAM Lighting Solutions käytti Traxonin tuotteita 14-kerroksisen tornitalon julkisivuvalaistuksen uudistamiseksi kestävästi nykyaikaisilla led-valoilla. Rakennus sijaitsee osoitteessa Brückenhofstraße 68, joka on nykyään yksi asuinalueen keskeisiä maamerkkejä.

Tarkemmat tiedot:

Kategoria : Smart City
Sijainti: Kassel
Technology: LED
Vuosi: 2017
Asuinkompleksin uudistamissuunnittelu alkoi vuonna 2014. ja päättyi vuonna 2016 uusien Traxon-julkisivuvalaisinten asentamiseen. Myös rakennusten sisäänkäynnit uudistettiin, viheralueita lisättiin ja asukkaille rakennettiin kohtaamispaikkoja. GWH: n asuntoyhtiö sijoitti vuoden 2005 loppuun mennessä Brückenhofin kerrostaloalueen remontointiin ja uudistamiseen noin neljä miljoonaa euroa, joista noin miljoona euroa saatiin tukena Hessenin sosiaalisen asuntotuotannon perusparannusohjelmasta. Sijoitus todella kannatti - Oberzwehrenin alueella sijaitsevalla asuinalueella oli tuolloin enää muutama GWH:n asunto vapaana, ja sen jälkeen Brückenhofin asuinoloja on edelleen parannettu jatkuvasti.

Esimerkiksi vuonna 2007 GWH tilasi useita asuinalueen kunnostushankkeita suunnitelleelta kasselilaiselta arkkitehdilta Friedhelm Schmidtiltä suunnitelman Brückenhofstraße 68:ssa sijaitsevan 14-kerroksisen asuintalon länsijulkisivun uudistamiseksi. Parvekkeet lasitettiin oleskelutiloiksi taittuvilla lasijulkisivuelementeillä. Lasit voidaan taittaa kokonaan auki, jolloin tila toimii myös perinteisenä parvekkeena tai terassina. Lasitettu parveke toimii myös lämpöeristeenä kylminä vuodenaikoina. Julkisivun korostuksen lisäksi uusi valaistuskonsepti sisälsi myös kiinteän sisä- ja ulkovalaistuksen, joka on osin ilkivaltaa kestävää ja parantaa alueen turvallisuutta iltaisin ja öisin.

OSRAMin led-valaistus on tehnyt kerrostalosta asuinalueen maamerkin

GWH:n tytäryhtiön johtaja Christian Wedler Kasselissa puhuu tornitalon toimimisesta ”majakkana” ja korostaa, että uudistus myös parantaa Brückenhofin asuinoloja. Julkisivun tyylikästä lasitusta voidaan ihailla myös yöllä led-tehostevalaistuksen ansiosta, joka on toteutettu OSRAMin monokromaattisilla putki-led-moduuleilla. Kokonaiskonsepti on palkittu, ja sitä on tuettu Hessenin osavaltion rahoituksella.

Monokromaattinen putki luo julkisivuille, seinille ja nurkille yksilöllisen luonteen kohdistetulla, huomiota herättävällä valolla. Kompakti, hillitty muotoilu ja valaisimiin halutessa lisättävä kupu tekee niistä ihanteellisia sekä sisä- että ulkokäyttöön. Monokromaattisia putkia on saatavana kolmessa eri pituudessa ja erilaisilla asennusvaihtoehdoilla, joilla ne soveltuvat asennettaviksi myös arvorakennuksiin. Kapeudestaan huolimatta monokromaattinen putki luo vaikutelman yhtenäisestä valosta, jota voi lisäksi himmentää portaattomasti DMX512-teknologialla.