OSRAM Lighting Solutions tukee "Healthy Offices Research" -tutkimusta

CBRE:n pääkonttori – Amsterdam, Alankomaat

Twenten yliopiston, VU Amsterdamin ja CBRE Netherlandsin vuonna 2016 tekemä tutkimus vahvisti työympäristön ja terveyden, hyvinvoinnin sekä suorituskyvyn välisen yhteyden. ”Healthy Offices Research” -tutkimus järjestettiin CBRE:n pääkonttorissa Amsterdamissa. Siihen osallistui 124 työntekijää, ja tutkimuksessa arvioitiin yli 100 000 tekijää. Tutkimuksessa tunnistettiin viisi keskeistä tekijää, jotka tukevat ja kannustavat toimistoympäristössä työskenteleviä. Yksi näistä tekijöistä on oikeanlainen valaistus, erityisesti vuorokausirytmin mukainen valaistus. OSRAM on tunnustettu ihmiskeskeisen valaistuksen asiantuntija, joten tutkimusryhmä tilasi OSRAM Lighting Solutionsilta tutkimusprojektia varten tarvittavat huippuluokan led-valaistus- ja valonohjausratkaisut.

Tarkemmat tiedot:

Kategoria : Human Centric Lighting, Office
Teknologia/Palvelut: LED lamps
Vuosi: 2017
CBRE on maailman suurin integroitu kiinteistösijoituspalveluyritys, jolla on maailmanlaajuisesti yli 75 000 työntekijää ja 450 toimistoa. Vuonna 2016 Twenten yliopisto, VU Amsterdam ja CBRE Netherlands aloittivat yhteistyössä ainutlaatuiseen tutkimuksen työntekijöiden terveydestä. Tämä monitieteinen tutkimus keskittyi työympäristön vaikutukseen työntekijöiden potentiaaliin, ja siihen osallistui neurokognitiivisen psykologian, biolääketieteellisen teknologian ja liiketoiminnan osastot. ”Healthy Offices Research” -hankkeessa mitattiin työympäristön muutosten vaikutukset terveyteen seitsemän kuukauden aikana CBRE:n Amsterdamin toimistossa käyttämällä kyselyjä, kokeita, biologista tietoa, päivittäisen liikkumisen arviointia sekä haastatteluja.

Tutkimusryhmä määritteli viisi muutosta työympäristössä, joilla teoriassa olisi suurin vaikutus työntekijöiden terveyteen ja potentiaaliin. Nämä viisi muutosta voidaan jakaa ympäristön muutoksiin - luonnonmukainen tila ja oikea valaistus - sekä terveyteen liittyviin valintoihin - terveellinen ravinto, mielenterveys ja liikunta.

Ote tutkimuksesta: Oikea valaistus - vuorokausirytmin mukainen valaistus

Vuosikymmenien aikana tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että valo voi merkittävästi vaikuttaa mielialaan ja keskittymiskykyyn ja että tärkeintä hyvässä valaistuksessa on ajoitus. Aivomme säätelevät kehon vuorokausirytmiä ympäristön antamien valovihjeiden perusteella. Tämä vuorokausirytmi ohjaa energiatasoa, mielialaa ja vireyden/uneliaisuuden tunnetta. Kun nämä aikataulut joutuvat epätahtiin, se voi tehdä meistä euforisia tai maanisia ja hidastaa reaktionopeutta. Vireystila laskee ja keskittymiskyky heikkenee. Tämä voi myös vaikuttaa havaintokykyyn, muistiin ja muuhun toimintakykyyn. Sen lisäksi, että vuorokausirytmin keskeyttäminen tai häiritseminen vaikuttaa työntekijöiden suoritukseen toimistolla, se voi myös häiritä aivojen kemiallista tasapainoa. Nämä muutokset voivat saada ihmiset pysymään pidempään toimistossa, mutta se häiritsee heidän vuorokausirytmiään seuraavan yön ja päivien aikana.

Vaikka CBRE:n toimiston valaistusympäristö täytti tavanomaisten työtilojen normit, tarvittiin suurta muutosta. Terveellisen unirytmin ja energiatason edistämiseksi OSRAM Lighting Solutions asensi valaistusjärjestelmän, jossa oli vuorokausirytmiä tukeva ajastin. Lämmin valo aamulla, kirkas ja voimakas valo iltapäivällä ja himmennetty valo illalla. Valonlähteet suunnattiin seiniä kohti jäljittelemään ikkunan läpi tulevaa valoa ja estämään häikäisyä. Valojen kirkkaus lähes kaksinkertaistettiin, ja avotoimistossa valaisimet laskettiin katosta, jotta epäsuora valo kohdistuisi oikeaan kasvojen osaan ilman häikäisyä. Kaikki valot muuttuivat aamun keltaisesta sävystä iltapäivän siniseen sävyyn ja palasivat iltaa kohti taas lämpimämmän keltaiseksi.

Tutkimustulokset oikeasta valaistuksesta

Osallistujat, jotka työskentelivät CBRE:n toimiston "Healthy Spot" -tilassa, jossa oli uusi moderni valaistus, kokivat työtehonsa 18% paremmaksi.

71 % heistä tunsi olonsa energisemmäksi, 78 % oli tyytyväisempiä ja 78 % tunsi olonsa terveemmäksi. Ennen kaikkea tutkimustulokset osoittavat, että työntekijöiden tarkkuus parani 12 % ja tuottavuus 10 %. Tutkimusjakson ensimmäisenä päivänä osallistujilla oli vaikeuksia uuden valaistuksen kanssa. He kuitenkin tottuivat siihen pian ja kertoivat työskentelevänsä erittäin mielellään kyseisellä alueella.

Uuden valaistuksen vaikutus oli myös ilmeinen, kun toimiston valot palautettiin entisiin asetuksiin. Iltapäivällä työntekijät jopa kuvittelivat hetken, että valoja ei ollut vain himmennetty, vaan että ne oli kokonaan sammutettu. Kesti varsin pitkään, ennen kuin osallistujat tottuivat taas vanhaan valaistukseen, ja se oli myös ensimmäisiä asioita, joita he pyysivät tutkimuksen jälkeen palautettavaksi.

Huippuluokan led-valaisimet ja valonohjausratkaisut OSRAM Lighting Solutions:lta

Projektista vastaava OSRAM Lighting Solutionsin Benelux-maiden liiketoiminnan kehityspäällikkö Huib Koppert sekä hänen asiantuntijaryhmänsä valitsivat OSRAMin uusimmista huippuluokan led-valaisimista ja valaistuksenohjausratkaisuista sopivat tuotteet ihmiskeskeisen valaistuksen toteuttamiseksi "Healthy Spot" -tilaan. Toimiston yleisvalaistukseen käytettiin erittäin litteää ja tehokasta Arktika® Biolux -riippuvalaisinta, jossa on kaksi erilaista ohjainta. Tämä led-valaisin voi tuottaa sekä suoraa (4000 K) että epäsuoraa (6500 K) monokromaattista valoa, joka on erikseen kytkettävissä ja ohjattavissa.

Lunis® LED on uusi tyylikkäiden neliönmuotoisten ja pyöreiden led-alasvalojen mallisto vaativaan käyttöön. Valaisimissa on modulaarinen rakenne ja niitä on saatavilla useina versioina. Varjoraon ansiosta ne ovat merkittävä tekijä valosuunnittelun kannalta. Lunis® LED -valaisinten valon laatu on erinomaista ja ne ovat erittäin miellyttäviä silmälle. Asennus on helppoa kiinnikejärjestelmän avulla. Lunis® Wallwasher -valaisimia käytettiin kaikkialla "Healthy Spot" -tiloissa tuottamaan hyvää pystysuuntaista valaistusta. Esimiesten huoneissa käytettiin lisäksi huonekohtaisesti säädettäviä Lunis®-alasvaloja. Kokoushuoneiden kattoihin upotettuja RGBW-kohdevaloja voidaan ohjata langattomasti LIGHTIFY® PRO:lla ja valita niihin valkoinen tai värillinen valo erilaisiin työskentely- ja viestintätehtäviin. Kattoon pinta-asennettavat, koristeellisen pyöreät Lightify® Surface Tunable White LED -valaisimet tuottavat tasaisen valaistuksen erilaisilla esiasetuksilla aamua (6500 K), iltapäivää (4000 K) ja iltaa (2700 K) varten. Valaisimia voidaan ohjata manuaalisesti painikkeilla tai langattomasti LIGHTIFY® PRO -ohjausjärjestelmällä.

”Healthy Offices Research” -tutkimuksen tulokset

Kuten aiemmatkin tutkimukset, tämä tutkimus osoitti, että toimistot ovat ekosysteemejä, jotka koostuvat sadoista tai jopa tuhansista erilaisista elementeistä, joiden suhteen teemme valinnan terveellisen ja epäterveellisen välillä, usein tiedostamatta. Työympäristön muuttaminen voi johtaa valoisampaan tulevaisuuteen työntekijöille, samalla kun se edustaa älykästä sijoitusta liiketoimintaan. Sairauslomien aiheuttamat kustannukset sekä työntekijöiden vaihtuvuus ovat merkittäviä kuluja, joita voitaisiin huomattavasti vähentää tai joilta voisi välttyä kokonaan ottamalla käyttöön terveellisemmät toimistot.

Terve toimisto voi lisäksi käynnistää ketjureaktion, joka voi saada aikaan laajempiakin hyötyjä. Parantamalla työntekijöiden päivittäin työpaikalla viettämää aikaa voidaan merkittävästi parantaa heidän fyysistä ja psyykkistä hyvinvointiaan ja kannustaa heitä viemään terveelliset tavat mukanaan myös kotiin.

SITECO says goodbye to the OSRAM website. You are also welcome to visit us today on our own SITECO website.