Arvokas tausta sotamuistomerkille

Bosnjaci-puisto – Zagreb, Kroatia

Muistomerkin tulisi säteillä arvokkuutta, sen tulisi olla paikka, jossa pohdiskella, ja sen tulisi voida sulautua arkkitehtoniseen ympäristöönsä samalla säilyttäen havaittavuutensa ja herättää ajatuksia. Mikään tästä ei varmasti ole sivuseikka - varsinkaan, kun kyseessä on viittaus lähihistoriaan. Tällainen on Jugoslavian sodan bosnialaisten uhrien muistomerkki Bosnjaci-puistossa Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa. Ympyrän muotoinen muistomerkki ​​kylpee Sitecon ja Traxonin led-valaistuksessa. Led-valaistuksesta tulee osa kokonaisuutta, ja se tarjoaa erittäin arvokkaan taustan.

Tarkemmat tiedot:

Kategoria : Smart City & Public, Arkkitehtuuri
Sijainti: Zagreb
Technology: Led-valaisimet, dynaaminen valo
Vuosi: 2012
Valaistustyössä varsinaisena tehtävänä oli valaista viheralueet ja polut optimaalisella ja miellyttävällä tavalla välttäen samalla häiriövaloa. Osana kokonaiskonseptia puiston valaisimien ulkonäköön kiinnitettiin erityistä huomiota.

Sitecon DL® 20 oli ihanteellinen valinta molempien vaatimusten täyttämiseen. Valaisin sulautuu sopusointuisesti, lähes näkymättömästi, puiston maisemaan sen päiväilmeen, puristisen muotokielensä ja filigraanivaikutuksensa vuoksi. Pylväästä lähtevät kahta puun oksaa muistuttavat kannattimet lisäävät muotoilun houkuttelevuutta ja tukevat rengasmaista valaisinpäätä ikään kuin kruununa. Tämän ansiosta muotoilu on samanaikaisesti orgaanista ja teknistä, varmistaen, että DL® 20:n vaikutus yöaikaan on erityinen, lähes veistoksellinen.

Siteco DL® 20 oli myös ihanteellinen valinta puistovalaistuksen teknisten ja fotometristen vaatimusten osalta. Innovatiivinen, täsmällisten linssien ja puoliheijastimen optinen järjestelmä tuottaa tasaisen valonjaon, jonka valoteho on erittäin korkea. Valo säteilee nimenomaisesti poistettavalle pinnalle. Positiivinen sivuvaikutus: valaisimen yläpuolista valosaastetta ei ole eikä se siis häiritse yöaikaan lentäviä lintuja ja hyönteisiä.

Kaikissa DL® 20 LED -valaisimissa on symmetrinen valonjako, ja niissä on Plus-valojärjestelmä vaihteleviin valonohjaustilanteisiin ja yölliseen himmennykseen. Ledin värilämpötilaksi päätettiin 3 000 kelviniä (lämmin valkoinen), koska se sopii paremmin ympäröivän katuvalaistuksen suurpainenatriumlamppujen kellertävään valoon.

Led-valaisimet on ryhmitelty symmetrisesti rakenteen ytimen - Kroatian sodan bosnialaisten uhrien muistomerkin - ympärille. Muistomerkki koostuu valkoisesta kivestä ja 30 tummanharmaasta marmorilevystä, joihin sodan uhrien nimet on kaiverrettu valkoisin kirjaimin. Voimakas kontrasti ja materiaalin pinnan erityisluonne olivat varsin vaativia valaistusasennukselle, koska kiven heijastusvaikutusta piti voida vähentää siten, että nimet jäävät helposti luettaviksi.

Traxonin Liner XB valittiin juuri tähän tehtävään. Lineaariset led-nauhat on suunniteltu erityisesti tällaisten arkkitehtonisten yksityiskohtien valaisemiseen, ja niiden valoteho on erinomainen sekä sisä- että ulkokäyttökohteissa. Hyvän luettavuuden ja kirjoituksen kontrastien hyvän toiston salaisuus oli valon värin tarkka kalibrointi. Dynamic White -toiminnon ansiosta järjestelmä asetettiin siten, että kaiverrusten valkoinen muoto erottuu erityisen hyvin tummasta pinnasta ja saa syvän kolmiulotteisen vaikutelman. Traxonin led-ratkaisut yhdessä Siteco DL® 20 -valaisinten kanssa auttavat antamaan muistomerkin sisäosalle erityisen, hyvin ainutlaatuisen ilmeen.

Valaisimet:

  • Siteco DL® 20
  • Traxon Liner XB Dynamic White

Uutuus

Asiakas:Zagrebin kaupunki
Rakennuttaja:Zagrebin kaupunki, katuvalaistusosasto
Projektinhallinta:Zagrebin kaupunki, katuvalaistusosasto
Arkkitehti:Mesud Buzimkic
Suunnittelija:Elicom d.o.o. Zagreb

SITECO says goodbye to the OSRAM website. You are also welcome to visit us today on our own SITECO website.