Älykäs valaistuksen ohjaus yhdistää auringonvalon led-valaistukseen

Aldi Future Store – Rastatt, Saksa

Päivänvalo ostoskorissasi: Aldi Future Store Saksan Rastattissa määrittää uudet standardit optimoidulla energiakäsitteellä.

Tarkemmat tiedot:

Kategoria : Vähittäiskauppa
Sijainti: Rastatt
Technology: Led-valaisimet
Vuosi: 2011
Aldi Südin mukaan ympäristön vastuullinen käsittely on kiinteä osa yrityksen filosofiaa. Yhdessä ulkopuolisten asiantuntijoiden ja tieteellisten laitosten kanssa tämä kansainvälisesti aktiivinen vähittäismyyntiketju käynnistää yhä uusia pilottihankkeita, joiden avulla se tekee arvioita erilaisista toimista energian säästämiseksi. Erityisen vaikuttava tulos on saavutettu uudessa Aldi Future Storessa Rastattissa. Täällä Fraunhoferin aurinkoenergiajärjestelmäinstituutin kanssa toteutetun energiakonseptin odotetaan vähentävän primäärienergian tarvetta 50 % verrattuna tavanomaiseen vähittäismyyntipisteeseen. Päivänvalon hyödyntäminen ja keinovalon älykäs hallitseminen ovat olennainen osa tätä.

Vastuu ja uskottavuus

Vuokran ja henkilöstökustannusten jälkeen energia on kolmas suurin tekijä vähittäiskaupan yleiskuluissa, ja Saksan vähittäiskaupan tilastotietokannan handelsdaten.de:n mukaan yritykset odottavat merkittävää kustannusten nousua tällä alalla. Nykyisen kyselytutkimuksen mukaan elintarvikealan energian hinta on tällä hetkellä jo 55 € myyntineliömetriä kohti. Ei siis ole ihme, että energiatehokkuus on erittäin tärkeää vähittäiskauppiaille. Puhtaiden kustannussäästöjen ohella ympäristönsuojelullisilla tekijöillä on myös tärkeä rooli, sillä ne ovat ratkaisevia aiheita asiakasviestintään. Tässä suhteessa Aldi Süd on riippuvainen vastuullisuudesta ja uskottavuudesta, ja sen uudessa Rastattin Future Storessa on kaikki energiatehokkuuden mahdollistavat järjestelmät. Erityistä huomiota kiinnitettiin kahdelle suurimmalle kulutustekijään eli kylmävaraston tekniikkaan ja valaistukseen.

Myynnin edistäminen päivänvalolla

Uusi Aldi-myymälä saavuttaa merkittäviä etuja luonnonvalon käytöllä. ”Meillä on yhteensä 28 2x2-metristä kattoikkunaa koko katon alalla”, selitti valosuunnittelija Ralph Kensmann Essenin start.design-toimistosta. Pelkällä päivänvalolla saavutettiin 600–850 luxin valaistustaso säätilan mukaan vaihdellen. Kattoikkunoista tuleva päivänvalo takaa hyvän yleiskirkkauden myyntialueella ja vähentää siten keinovalon tarvetta. Samalla päivänvalon visuaaliset ja suunnittelulliset ominaisuudet parantavat itse tilaa. Yhteys ulkomaailmaan, joka on tärkeä hyvinvointitekijä sisätiloissa, säilyy ja luonnonvalon värialue varmistaa, että myynnissä olevien tuotteiden värit toistuvat oikein.

Päivänvalon tuloa tiloihin on valvottava, jotta sille herkät ruoat eivät altistu suoralle auringonpaisteelle eikä tila lämpene tai ole häikäisevä. Siteco mikro-aurinkosuojasäleikkö hoitaa tämän tehtävän. Lamellisäleikkö asennetaan kattoikkunoiden levyjen välitilaan. Se sallii kylmän ja hajotetun päivänvalon pääsyn sisätilaan, kun taas kuuma ja suora auringonvalo heijastuu takaisin ulos. Niiden sijainti eristettyjen ikkunalevyjen välissä suojaa erittäin puhtaasta alumiinista valmistettua peilisäleikköä ulkoisilta tekijöiltä, kuten pölyltä ja kosteudelta. Ne eivät siis tarvitse ylläpitoa.

Keinovalon lisääminen tarpeen mukaan

Kattoikkunoiden päivänvalonratkaisun vuoksi Future Storessa ei ole alaslaskettua kattoa. Sen sijaan katsomalla ylöspäin asiakas näkee katon puutuet. Valaisinten rungot asennetaan suoraan näihin. Haasteena oli kuitenkin 5,7 metrin välimatka. Yksikään tavanomainen runkojärjestelmä ei pysty kattamaan tällaisia ​​aukkoja ilman rumia käyriä. Valaistussuunnittelijat ratkaisivat ongelman vankalla alumiinisella puristetulla profiililla. Siteco Modario® -heijastimet asennettiin näihin erityisiin asennuskiskoihin ja niihin 54 W loistelamput.

Valaistustehtävän mukaan runkojärjestelmään asennettiin erilaisia heijastintyyppejä. Yleisvalaistus tuotetaan Aldia varten erikseen muunnetulla Modario® Shop -heijastimella, joka poistaa pitkittäisen häikäisyn. Sen hienot reiät luovat huomaamattoman ja epäsuoran valokomponentin kattopinnan kirkastamiseen.

Myyntitilan ulkolaitojen epäsymmetriset myymäläheijastimet varmistavat, että seinäpinnoille pääsee enemmän valoa. Tämä epäsymmetrinen valonjako varmistaa, että pystysuorassa olevat mainosbanderollit pysyvät hyvin näkyvissä. Samalla seinien ja katon valaistus antaa tilalle kirkkaan ja ystävällisen vaikutelman. Tavarahyllyt valaistaan epäsymmetrisen valonjaon myymäläheijastimilla. Heijastimet ohjaavat valon ja siten myös asiakkaiden huomion hyllyjen pystytiloihin. Pituussuuntaisen häikäisyn eliminointi estää valaisimien näkemisen ja suojaa näin häikäisyltä.

Alumiiniset, laajan valonjaon Modario®-heijastimet, joissa on CAT-lamellit, takaavat ergonomiset visuaaliset olosuhteet kassa-alueilla. Viereisillä ostosten pakkausalueilla käytetään samaa valaisinta ilman CAT-säleikköä. Valaistuksenhallintajärjestelmän avulla keinovalo voidaan himmentää tarpeen mukaan, joten se voidaan sovittaa jatkuvasti päivänvalon tasoon. Tiettyjä tuotteita painotetaan Modario®-runkojärjestelmään asennetuilla erikoiskorostuskohdevaloilla.

Valoa ilman lämpöä: jäähdytyshyllyt ja pakastevarastot

Helposti ruokakauppojen suurin energiankuluttaja ovat kylmävarastot 65 % osuudellaan. Tämän alan optimointi tietää sen vuoksi suuria säästömahdollisuuksia. Eräs yksinkertainen ja erittäin tehokas toimenpide on jäähdytyshyllyjen ja pakastekauppojen peittäminen yöllä. NRW-energiaorganisaation arvioiden mukaan sähkönkulutusta voidaan näin vähentää jopa kolmanneksella. Organisaatio määrittelee valon ja jäähdytyksen suhteet verkkosivuillaan: ”Jäähdytysalueiden valaisimilla on huomattava haitta. Noin 30 % jäähdytysenergiasta häviää valonlähteiden tuottaman lämmön kompensoimiseen. Siksi on halvempaa asentaa valaistusyksiköt jäähdytetyn alueen ulkopuolelle.” Aldi Future Storessa Rastattissa tämä ongelma on ratkaistu tehokkaasti tinkimättä mukavuudesta: sen sijaan, että valaisimet olisi poistettu, suunnittelijat ovat asennuttaneet kaikkiin kylmävarastoihin Sitecon Lumos®-led-valaisimet.

Tämä tuo yhtälöön useita etuja. Loistelampuilla tuotettua lämpöä ei ole olemassa led-valaisimilla, koska ne eivät tuota lämpösäteilyä valoaukkoihin, joiden kautta tuotteet voivat lämpökuormittua ja joiden vuoksi tuotteita pitäisi jäähdyttää enemmän. Lisäksi innovatiivinen Lumos®-runko estää kylmähäviön hyllystä. Hyllyvalaisimen virtaviivainen runko integroituu jäähdytyshyllyjen virtauskierrokseen. Kiitos käytettyjen matalaenergisten ledien Lumos®-valaisinkotelossa tapahtuu vain vähäistä lämmöntuotantoa eikä hyllyillä tarvita lisäjäähdytystä.

Itse led-valaistus vaikuttaa alhaisella virrankulutuksellaan. Loistelamppuihin verrattuna se tarvitsee jopa 60 % vähemmän energiaa samalla kirkkaudella, ja sen hyötypolttoikä on pidempi ilman ylläpitokustannuksia. Joten sen sijaan, että kylmäalueet olisi valaistu niukasti, Lumos® tarjoaa oikean tekniikan tuotteiden esittelyyn vaikuttavasti. Saatavana on erityisiä värilämpötiloja eri tuoteryhmien esittelyyn kiinnostusta herättävällä ja herkullisella tavalla.

Toiminnallisuus, tehokkuus ja mukavuus

ALDI Südin 22 jäähdytyshyllyyn Rastattissa on asennettu yhteensä 88 Lumos®-led-valaisinta. Jokaisessa hyllyssä on yksi Lumos®-päävalaisin ja kolme Lumos®-hyllyvalaisinta. Tällä kokoonpanolla valaisu on yhdenmukainen koko hyllyn mitalta ilman heijastuksia, häikäisyä tai varjonmuodostusta. Päävalaisin valaisee ylemmän esittelyosan hajotetulla valolla ja säteilee myös kapean valonsäteen lattialle hyllyn etupinnan suuntaisesti. Kolme hyllyvalaisinta valaisee yksittäisiä hylly-yksiköitä tasaisesti. Pakastesäiliöissä on kussakin neljä Lumos®-päävalaisinta. Ne luovat optimaaliset visuaaliset olosuhteet tuotteiden katsomiseen ylhäältä päin.

Kylmäsäiliöiden Lumos®-valaisimet osoittavat etunsa Future Storen energiankulutuksen ja valonlaadun osalta. Lisäksi led-valoilla valaistaan kosmetiikka- ja leipähyllyjen tuotteita. Leipomotuotteet valaistaan lämpimällä valkoisella 3000 kelvinin valolla, kun taas kosmetiikka- ja kemikaliotuotteille värilämpötila on 5000 kelviniä, joka vastaa kattoikkunoiden päivänvalon värilämpötilaa.

Sitecon valaisimilla myös marketin muilla alueilla saavutetaan tasapaino tehokkuuden ja mukavuuden välillä. Esimerkiksi kosteutta kestävät Monsun®-valaisimet on asennettu varastoihin ja pukuhuoneisiin. Pysäköintialueen valaistus on toteutettu Sitecon SQ 100 -valaisimilla ja kuperilla suojalaseilla. 8 metrin valotolppiin asennetuissa valaisinpäissä on 140 W Cosmopolis-lamput, joiden erityinen heijastinsuuntaus kirkastaa pysäköintialueen erittäin tasaisesti tolppien maksimietäisyydellä.

Valaisimet:

Sisävalaisimet:

  • Siteco mikroaurinkosuojasäleikkö
  • Modario®-myymäläheijastin
  • myymäläheijastimet
  • valonsäätöjärjestelmä
  • Lumos® LED
  • Kosteussuojatut Monsun®-valaisimet

Ulkovalaistus:

  • SQ 100

Uutuus

Asiakas:Aldi
Suunnittelija:Start.design

SITECO says goodbye to the OSRAM website. You are also welcome to visit us today on our own SITECO website.