Ruotsin suurimman urheilukeskuksen uusi, häikäisemätön LED-valaistus

ABB Arena Syd – Rocklunda, Ruotsi

ABB Arena Syd on Västeråsissa sijaitseva tapahtuma-areena. Areena sijaitsee Rocklundassa - kaupungin tärkeimmällä urheilu- ja tapahtuma-alueella. Areena on yksi Ruotsin moderneimmista: siellä onkin ainutlaatuiset puitteet erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Stadionin kapasiteetti on 9000 katsojaa, ja siellä on järjestetty muun muassa Euroviisujen Ruotsin osakilpailu. Areenasta löytyy sekä sisä- että ulkotiloja mm. urheiluun, messuihin, näyttelyihin, konserteihin ja konferensseihin. Ulkoalue kattaa 100 000 m2. ABB Arena Syd on siis varsin monipuolinen tapahtumakeskus. Tällaisen ympäristön valaistuksen suunnittelussa on monia haasteita. Valaistuksen luominen OSRAM LS160 LED:llä ja ohjausjärjestelmä Encelium:lla on parantanut valotasoa, pienentänyt energiankulutusta ja vähentänyt valaisimien määrää aiemmin käytettyihin T5-loisteputkiin verrattuna.

Tarkemmat tiedot:

Kategoria : Urheilu
Sijainti: Rocklunda
Technology: LED
Vuosi: 2017
Loistelampuista LED-tekniikkaan

Areenan pelialueen loisteputkilamput korvattiin LED-valaisimilla, jotka ovat paitsi energiatehokkaita, myös luotettavia. Valaistusteknologia on kehittynyt hurjaa vauhtia 10 vuodessa - areenan vanhojen loisteputkien asentamisen jälkeen. Uudet valaisimet ovat paljon tehokkaampia kuin perinteiset T5-loistelamput, minkä ansiosta vähemmällä valaisinmäärällä on mahdollista saavuttaa parempi pysty- ja vaakasuuntainen valaistus. Laadukkaampi valaistus mahdollistaa myös tv-lähetysten teon. Valaisimien määrää on vähennetty 480 valaisimesta 273 valaisimeen - ja silti on mahdollista saavuttaa jopa 25% suurempi valoteho!

Ohjausjärjestelmä Encelium

Valaisinmuutoksen yhteydessä valaistusjärjestelmä täydennettiin OSRAM:n Encelium-ohjausjärjestelmällä energiankulutuksen optimoimiseksi. "Uuden ohjausjärjestelmän avulla meillä on nykyään ajantasainen yleiskäsitys valaistuksestamme; kuinka paljon energiaa säästämme kuukausittain ja kuinka kauan valaisimet ovat olleet käytössä. Tämä helpottaa huomattavasti areenamme kunnossapitotoimia", kertoo kiinteistöstä vastaavan Rocklunda Fastigheter AB:n tekninen johtaja Björn Sandvall. Jään yli asetettiin liiketunnistin, joka havaitsee, kun jäällä ei ole liikettä. Valaistus himmenee ja lopulta kytkeytyy pois energiankulutuksen vähentämiseksi.

Säästöt

Areenan valaistuksen energiankulutus on pienentynyt yli 70%. Kilowattitunteina säästö on yli 600 000 kWh, mikä vastaa yhden vuoden sähkönkulutusta 22 sähkölämmitteisessä huvilassa. OSRAM:n energiaasäästävät Siteco LS160 -valaisimet ovat äärimmäisen kestäviä syväsäteilijöitä, joiden valovirta on 25000lm, suojausluokka IP65 ja käyttöikä 70 000h (L70/B50). Energiansäästö oli ratkaisevassa osassa valaisinmuutosta suunniteltaessa. "70 prosentin energiansäästö ja samalla lisääntynyt, laadukkaampi valaistus TV-lähetysten vaatimusten täyttämiseksi on tietenkin positiivinen asia", kertoo Björn. Päädyimme OSRAM:n LED-valaisimiin ennenkaikkea siksi, että valaisimet ovat täysin häikäisemättömiä pelaajille."